Dry needling

Het toepassen van dry needling is de afgelopen jaren fors toegenomen. Daarom hieronder wat informatie over deze behandelvorm.

Wat is dry needling eigenlijk voor behandelvorm?

Hierbij worden acupunctuurnaalden ingebracht in zogenaamde actieve triggerpoints, die over het algemeen ontstaan uit spieroverbelasting of spiertrauma.

Een triggerpoint is een plaatselijke verkramping in een skeletspier die pijnlijk is bij druk, rek, overbelasting of aanspanning van de spier, waarbij meestal een uitstralende pijn ontstaat vanuit het triggerpoint. Zo kan een triggerpoint in de nek bijvoorbeeld uitstraling geven naar de onderarm of vingers.

Bij het aanprikken van een triggerpoint vindt vaak een “twitch” plaats, dit is een onwillekeurige samentrekking van spiervezels, op basis van een reflex. De reflex kan ervoor zorgen dat de spier meteen ontspant, waardoor de doorbloeding in de spier zich kan herstellen. Hierdoor wordt de spier weer op de goede manier gevoed en verdwijnt in veel gevallen de pijn en kan de kracht en de beweeglijkheid in het betrokken gebied herstellen.

Bij welke klachten kan dry needling worden toegepast?

Bij alle pijnklachten die veroorzaakt worden door triggerpoints, zoals bijvoorbeeld bij rugpijn, nek- en schouderpijn, arm pijn o.a. tennisarm, carpaal tunnel syndroom, RSI klachten, spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, uitstralende beenpijnen en beenkrampen.

Combinatie met acupunctuur

Dry needling kan ik, naast fysiotherapie, ondersteunen met acupunctuur. Met behulp van acupunctuur kan ik de werking van organen versterken, die invloed hebben op de voeding en de spanning in de spieren.