Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze ( TCG ) en bestaat al vele duizenden jaren.266px-Yin_yang.svg_

Binnen de TCG worden lichaam en geest als een geheel gezien. Lichamelijke en geestelijke klachten komen volgens de TCG voort uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur kunnen deze verstoringen worden hersteld, de energiestroom in het lichaam komt weer in balans. Deze energiestroom in het lichaam wordt Qi genoemd. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde waarden Yin en Yang. Traditioneel weergegeven in het hier rechts weergegeven symbool:

Yin en Yang zijn tegenpolen, elkaars tegengestelde, waarbinnen het leven haar evenwicht zoekt. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze zijn in voortdurende interactie met elkaar. Als de balans tussen yin en yang langdurig wordt verstoord, kan een ziekte ontstaan. Qi circuleert niet kriskras door het lichaam. maar in meridianen, energiebanen die onder de huid lopen. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten, dit zijn verzamelpunten van Qi en ieder punt heeft een eigen specifieke functie in de energiehuishouding. Door een naaldje in een acupunctuurpunt te plaatsen zet je de energie in beweging en kun je deze versterken of afremmen, beter laten stromen, een energieblokkade opheffen of de kwaliteit van de energie verbeteren.

Een groot voordeel van Acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Acupunctuur heeft een preventieve werking en heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.